„Operațiunea Beauty”. Un sat din Italia scoate la vânzare case cu 1 euro

FOTO: Tama66/Pixabay.com
FOTO: Tama66/Pixabay.com

În vara anului trecut, autoritățile din Cinquefrondi, o așezare rustică din Italia, au început să-și promoveze proiectul prin care vor să vândă mai multe case părăsite la prețul de 1 euro și astfel să repopuleze zona. Cei mai mulți tineri au plecat să lucreze în marile orașe din apropiere. Primarul Michele Conia i-a dat și un nume proiectului – „Operațiunea Beauty”.

„Să găsim noi proprietari pentru casele abandonate și degradate, care să le renoveze, este o parte din Operațiunea Beauty”, declara primarul Conia, în vara anului trecut, pentru CNN.

De Cinquefrondi se leagă și povești nu tocmai plăcute. Se spune că, în urmă cu mulți ani, aici era cetatea mafiei din Calabria, Ndrangheta.

Primarul spune că acele vremuri au apus demult. „Ne aflăm între dealuri care ne oferă un aer răcoritor și în apropierea mării calde. Un râu curat curge în apropiere, iar plajele se află la doar 15 minute de mers cu mașina. Un întreg cartier al orașului este abandonat, casele sunt goale. De asemenea, au nevoie de consolidare, pentru că sunt instabile și nesigure”, a mai completat primarul Conia.

Autoritățile din Cinquefrondi cer 1 euro pe casă și un tip de poliță de asigurare de aproximativ 250 de euro pe an. Taxa va fi eliminată în momentul în care noul proprietar va termina lucrările de consilidare și renovare.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.