ONU: Vine o nouă pandemie pentru care nu există vaccin

FOTO: klimkin/Pixabay.com
FOTO: klimkin/Pixabay.com

Reprezentanții ONU spune că omenirea trebuie să se pregătească pentru o nouă pandemie, pentru care nu există vaccin. Seceta este o criză globală ascunsă care riscă să devină „următoare pandemie”, dacă țările nu iau măsuri urgente pentru gestionare apei și terenurilor.

„Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore.

Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie”, a declarat reprezentantul special al secretarului general al ONU, Mami Mizutori.

Și țările dezvoltate au avut de suferit de pe urma secetei. Peste 6 miliarde de dolari au fost pierderile întregistrate de SUA din cauza secetei, iar UE a pierdut 9 miliarde de dolari.

Cercetătorul Roger Pulwarty, de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA, e de părere că sunt utilizate ineficient resursele de apă, terenurile sunt degradate din cauza agriculturii intensive. De asemenea, au fost făcute defrișări, iar pe unele terenuri agricole s-au folosit excesiv îngrășăminte și pesticide, supra-pășunat și supraextracție a apei pentru agricultură.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.