ONU: Omenirea riscă o foamete de proporții biblice

secetă floarea soarelui
Foto: KRiemer / pixabay.com

Lumea este expusă unui risc de foamete ”de proporții biblice”, din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat Organizația Națiunilor Unite.

David Beasley, șeful agenției World Food Programme (WFP) spune că o catastrofă poate fi evitată doar prin luarea de măsuri urgente, scrie BBC.

Raportul ONU estimează că numărul persoanelor care va suferi de foame va fi cuprins între 135 și 250 de milioane de oameni.

Cei mai expuși la riscul înfometării sunt cetățenii din zece state care sunt deja afectate de conflicte, crize economice și schimbări climatice.

Acestea sunt: Yemen, Republica Democratică Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria și Haiti.

30 de milioane de oameni ar putea muri de foame

Chiar și până să lovească pandemia de coronanvirus, țările din estul Africii și din sudul Asiei aveau mari probleme cu rezervele de hrană, mult diminuate de seceta severă și de cea mai groaznică invazie de lăcuste din ultimii ani.

”Am putea avea numeroase episoade de foamete, de proporții biblice, în doar câteva luni. Nu avem timpul de partea noastră”, a spus Beasley în fața Consiliului de Securitate al ONU.

”Cred că avem experiența necesară să ne unim echipele și programele pentru a ne asigura că pandemia de COVID-19 nu devine o catastrofă umanitară și alimentară”, a adăugat șeful WFP, care s-a vindecat, de curând, de coronavirus.

Într-un interviu acordat recent, același șef al Programului Alimentar al ONU a precizat că există riscul ca 30 de milioane de oameni să moară în câteva luni dacă ONU nu asigură mai multe ajutoare financiare și alimentare celor care sunt în pericol.

”Este o lovitură grea pentru milioane și milioane de oameni care mănâncă doar dacă reușesc să muncească și să fie plătiți. Restricțiile impuse de state și recesiunea economică globală au măcinat deja puținele economii ale acestor oameni. Trebuie să acționăm colectiv pentru a domoli această catastrofă globală”, a spus și economistul-șef al WFP, Arif Husain, pentru sursa citată.

Foto: KRiemer / pixabay.com