OMV Petrom, trimisă în judecată pentru moartea unui copil intoxicat cu gaze de la o sondă

Sondă. Foto: Flcelloguy via Wikimedia Commons

Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, informează într-un comunicat de presă Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În iarna anului 2014, un băiat în vârstă de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze provenite de la o sondă din apropierea satului Ariceştii Rahtivani, din judeţul Prahova. Sonda nu era împrejmuită și semnalizată corespunzător, ceea ce i-a permis minorului să se apropie periculos de mult de aceasta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, cadavrul minorului F.M.I. a fost identificat la data de 27 februarie 2014, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând S.C. OMV PETROM S.A. Sonda era situată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, sat în care locuia copilul.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Locul nu era împrejmuit și nici semnalizat corespunzător

Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum societatea comercială ar fi trebuit să procedeze.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menționează că, prin nerespectarea dispoziţiilor legale, a normelor şi a măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate (mai exact, prin neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei), OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă.

Normele şi măsurile recomandă instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieţi omeneşti, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I., mai arată procurorii.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Ploieşti.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP 10 Cele mai frumoase castele pe timp de iarnă din lume. Unul este în România
Mașina pe care poți să o conduci fără permis
Noi reguli pentru tutun și țigările electronice

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.