OMS și-a schimbat optica vizavi de transmiterea coronavirusului. Asimptomaticii n-ar mai trebui internați în spitale

FOTO: Anestiev/Pixabay.com
FOTO: Anestiev/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății transmite că oamenii ar trebui să fie în continuare foarte precauți în ceea ce privește transmiterea noului coronavirus, pentru că pandemia încă nu s-a încheiat.

Însă, în același timp, OMS a venit cu o concluzie care arată că pacienții asimptomatici, care sunt cei mai mulți și al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare coronavirusul.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

Este o schimbare de optică, pentru că până acum virusologii spuneau că boala este dificil de stăpânit tocmai pentru că există purtători asimptomatici.

OMS spune acum că răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor care au simptome și să facă anchete epidemiologice pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, potrivit doctorului Van Kekhove.

Medicul  mai spus că există unele studii care au arătat că a fost o răspândire a virusului, mai ales în aziluri de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, însă spune că este nevoie de mai multe cercetări și de mai multe date pentru a avea un răspuns clar la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.

Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi deloc virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.

OMS a mai transmis luni, prin reprezentantul OMS Michael Ryan, că „definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat, în acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definiția unui contact”.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totuși oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauție pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății, schimbare radicală vizavi de purtatul măștilor