OMS: „Mare probabilitate” să apară variante mai periculoase de coronavirus

coronavirus
Foto: icsilviu / pixabay.com

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat că este „o mare probabilitate” să apară și să se răspândească noi variante mai periculoase de coronavirus. Reprezentanții OMS transmit că sunt evaluări fără fundamente care arată că pandemia s-ar apropia de sfârșit și să e posibil să apară variante îngrijorătoare de coronavirus care ar putea fi și mai greu de controlat.

OMS recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situația epidemiologică și să evalueze capacitatea sistemului de sănătate. Utilizarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și îmbunătățirea ventilației spațiilor interioare rămân esențiale pentru reducerea transmiterii CoV-2 al SARS, mai recomandă OMS.

Evenimentele care presupun adunări de oameni trebuie evaluate din punct de vedere al riscurilor. Este esențial să se ia în considerare contextul epidemiologic, inclusiv prevalența variantelor îngrijorătoare de coronavirus, puterea lor de transmitere, precum și capacitatea de urmărire a contacților și testarea participanților.

Reprezentanții OMS mai transmit și că până în septembrie 2021 ar fi bine ca cel puțin 10% din populația tuturor țărilor să fie vaccinată.

„Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, iar ambițiile să țintească mai sus, trebuie să conclucrăm să prevenim, să depistăm și să răspundem rapid la viitoare focare cu potențial pandemic”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom.