OMS: E posibil ca noul coronavirus să nu dispară niciodată

coronavirus
Foto: NickyPe / pixabay.com

Actualul coronavirus ar putea deveni endemic la fel ca HIV, transmite Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin vocea lui Mike Ryan, expert pentru situații de urgență în cadrul forului, potrivit The Guardian.

„Este important să spunem asta: Virusul ar putea deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre, iar acest virus s-ar putea să nu dispară niciodată. Cred că este important să fim realiști și cred că nimeni nu poate prezice când va dispărea boala. Cred că nu există promisiuni și nu există termene. Această boală s-ar putea să se transforme într-o problemă pe termen lung sau s-ar putea să nu”, a spus Mike Ryan.

Expertul OMS mai spune că lumea a avut un oarecare control asupra modului în care face față acestei afecțiuni, chiar dacă acest lucru înseamnă un „efort masiv”. Dacă va fi găsit un vaccin, ar fi ca un „salt pe Lună”.

Peste 100 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, mai multe dintre acestea fiind în teste clinice, însă experții au subliniat că au dificultăți în găsirea unuia eficient împotriva coronavirusului. Mike Ryan a mai spus că există vaccinuri pentru boli precum rubeola, însă aceasta nu a fost eradicată.

În urmă cu o săptămână, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiza că „riscul revenii la măsurile de izolare este foarte real” în țările în care în prezent relaxează măsurile de distanțare socială.

Acesta estima că riscul de revenire la un număr mare de cazuri există „mai ales dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie tranziţia şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”.

OMS insistă ca în etapa de relaxare a restricţiilor să se asigure îndeplinirea mai multor condiţii, în principal ca numărul noilor cazuri de infectare să fie sub control, ca sistemul sanitar să poată face faţă tranziţiei, să fie minimizat riscul de relansare a epidemiei, să se fi luat măsuri preventive în şcoli şi la locurile de muncă şi opinia publică să fie bine informată asupra măsurilor adoptate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.