Locul unde cerul nocturn are de 10.000 de ori mai multe stele decât la noi | VIDEO

VIDEO: Telescopul Hubble privește în interiorul roiului globular Omega Centauri din galaxia noastră.

Omega Centauri este un roi globular (o aglomerare de stele de formă sferică) aflat în constelația Centaurului, la o distanță de 15.800 de ani lumină de Pământ. Cu un diametru de 150 de ani lumină, este cel mai mare roi globular din galaxia noastră.

Astronomii estimează că Omega Centauri conține aproximativ 10 milioane de stele cu o masă totală echivalentă cu 4 milioane de mase solare.

Densitatea de stele din acest roi globular este de 10.000 de ori mai mare decât cea pe care o vedem pe cerul nocturn de deasupra noastră, potrivit The Science Explorer.

Este posibil ca Omega Centauri să fie la origine rămășița unui centru de galaxie pitică.

Strălucirea sa este atât de mare încât este unul dintre puținele roiuri globulare care sunt vizibile cu ochiul liber.

Sursa video: R. Gendler, ESA/Hubble (M. Kornmesser & L. L. Christensen)

Dacă v-a plăcut acest videoclip și vrei să urmăriți și alte filmulețe interesante, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.