Olimpicii români sunt cei mai buni din Balcani la matematică

Elevii români au cucerit o salbă de medalii la Olimpiada Balcanică de matematică. Foto: edu.ro

România își continuă dominația asupra Olimpiadei balcanice de Matematică. Elevii noștri au cucerit cinci medalii de aur și una de bronz.

Echipa de matematică a României a câștigat detașat concursul balcanic, găzduit de Grecia, la care au participat 18 țări.

Toți cei șase elevi români prezenți la Olimpiada balcanică s-au întors acasă cu o medalie la gât. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru la Olimpiada balcanică pentru juniori sub 15 ani și jumătate.

La întrecere au fost prezente echipe de tineri matematicieni din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Grecia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Turcia, dar și din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franţa, Filipine, Kazahstan şi Turkmenistan (țări invitate).

Fiecare elev a avut la dispoziție patru ore și 30 de minute pentru a rezolva patru probleme de nivel elementar, de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră.

Punctajul maxim pe care un elev îl putea obține era de 40 de puncte.

Elevii români care au luat aur la Olimpiada balcanică de matematică 2018:

  • Andrei-Theodore Mărginean (cu punctaj maxim, 40 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București,
  • Andrei Moldovan (39 de puncte) de la Şcoala Gimnazială nr. 79 din Bucureşti,
  • Vlad-Ștefan Vergelea (37 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța,
  • Ioana Popescu (36 de puncte) de la Școala Europeană din București,
  • Diana Ţolu (36 de puncte) de la Şcoala Gimnazială “Eugen Ionescu” din Slatina.

Cel mai tânăr dintre românii care au participat la concurs, Iustinian Cristian Constantinescu (17 puncte), de la Şcoala Gimnazială “George Bacovia” din Bucureşti, s-a întors acasă cu medalia de bronz.