Olanda se închide pentru cinci săptămâni! Se interzice și consumul de cannabis

Foto: Pixabay

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat, într-un mesaj către populație, că țara va intra într-o carantină severă pentru o perioadă de cinci săptămâni, între 15 decembrie și 19 ianuarie.

Rutte a luat decizia de carantinare a Țărilor de Jos, după ce în ultima săptămână au fost semnalate peste 43.000 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. De la începutul pandemiei, aproape 10.000 de olandezi și-au pierdut viața.

Restricțiile severe se vor aplica pe toate planurile sociale și economice.

Se vor închide școlile primare și generale, cursurile urmând să se desfășoare online. Singurele excepții vor fi în cazul celor care susțin anumite examene. De asemenea, creșele și grădinițele vor rămâne deschise doar pentru copiii părinților care au locuri de muncă esențiale.

Toate magazinele care nu sunt esențiale se vor închide. Printre ele sunt magazinele de haine, centrele de grădinărit și altele. Printre magazinele esențiale ce vor rămâne deschise sunt supermarketurile, alte magazine mici, băncile și farmaciile.

Se vor închide și teatrele, muzeele, grădinile zoologice și parcurile de distracție. Hotelurile vor fi în continuare deschise, însă nu mai pot oferi mâncare și băutură clienților.

Olandezii vor putea primi cel mult doi oaspeți în casă, într-o zi, iar de Crăciun numărul maxim permis de vizitatori va fi de trei.

Și sportul va avea de suferit. Se vor închide sălile de forță, saunele și bazinele, însă activitățile în aer liber sunt încă permise.

Olandezii sunt descurajați să părăsească țara în următoarele cinci săptămâni.

După ora 20:00, în Olanda, este interzis consumul de alcool sau cannabis în spațiile publice. Toate evenimentele publice sunt interzise, de la festivaluri la grătare organizate în cartier.

Masca este obligatorie pentru toți cetățenii cu vârste de cel puțin 13 ani, iar cei care nu o poartă în spațiile închise riscă o amendă în valoare de 95 de euro.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.