Obiceiuri enervante la bloc. 9 lucruri prin care te scot din minți vecinii tăi

obiceiuri enervante
Foto: Andreea Dogar

Dacă stați la bloc, cu siguranță că ați trecut cel puțin o dată prin una dintre situațiile descrise mai jos. Fie că v-ați trezit sâmbăta dimineața în sunetul de bormașină sau a trebuit să suportați mirosul de mâncare venit de la vecini, ați descoperit treptat că viața la bloc are „farmecul” ei. Nu vă faceți griji, nu sunteți singurii. Ca să vă convingem, am alcătuit o listă cu astfel de obiceiuri enervante ale vecinilor de pretutindeni.

1. Bătutul în țeavă.

E greu de înțeles de ce oamenii care bat în țeavă, deranjați de zgomotul venit de la vecini, nu-și dau seama că lovirea patentului sau a cheii franceze de țeava din colțul sufrageriei ajunge să facă mai mult vacarm decât „sursa inițială” de gălăgie. Și că sunetul se transmite pe întreaga coloană, chiar și la vecinii nevinovați.

Pentru unii, problema a devenit atât de spinoasă încât au cerut ajutor pe avocatnet.ro:

obiceiuri enervante la bloc

Obiceiuri enervante pe stradă

2. Gunoaiele abandonate pe strada pe care stai.

Brazii abandonați pe la colțul blocului după sărbători deja nu mai iau pe nimeni prin surprindere. Dar se poate și mai rău. Nu vorbim de clasica pungă de gunoi lăsată la baza unui stâlp de iluminat, ci de trotuare care se transformă în adevărate depozite de vechituri.

Recent, am descoperit pe strada pe care locuiesc (în sectorul 5 al capitalei) o ditamai salteaua și … o cadă lăsată în mijlocul trotuarului. De săptămâni bune e tot acolo. Iar un prieten a găsit, într-un alt oraș, o canapea. Împreună putem mobila un întreg apartament cu sufragerie, dormitor și baie.

Ca idee, există o mulțime de firme care ridică mobilier vechi de acasă sau care colectează materiale reciclabile (inclusiv metal). Așa că există soluții ca să nu ne mai umplem străzile de vechituri.

obiceiuri enervante la bloc
Foto: Andreea Dogar
obiceiuri enervante la bloc
Foto: Ionuț Fantaziu

3. Ghena înfundată cu gunoaie.

De parcă toboganul ghenei nu ar fi suficient de respingător privit de la distanță, uneori mai trebuie și să iei o coadă de mătură și să îndeși gunoiul cu care vecinii tăi au binevoit să înfunde ghena. De multe ori această metodă – rudimentară, într-adevăr – nu funcționează. Iar când se blochează ghena – adică destul de des, cam o dată la o săptămână, două – nu poți nici să scapi de gunoiul propriu. Îl ții în pungi, sub chiuvetă, până când omul de serviciu va rezolva problema. Dacă ai ghinion să se înfunde ghena vineri seara, ai sfeclit-o: trebuie să stai cu gunoiul în casă până luni.

obiceiuri enervante

4. Aruncatul lucrurilor pe geam.

Am avut în fața ferestrei de la dormitor, la o distanță considerabilă de geam, o cârpă care a rezistat cu stoicism agățată în copac vreo 5-6 ani. Nu știu cine a aruncat-o și nici ce piesă vestimentară era la origine (tricou? izmene?) acea cârpă gri bătută de vânt și de ploi. La un moment dat a dispărut, dar dacă mi se face dor de ea și vreau să mi-o amintesc e suficient să dau o tură prin cartier: găsesc imediat alte „podoabe” prin copacii dintre blocuri.

Obiceiuri enervante în curtea blocului

5. Semințele din fața blocului.

Pătura neagră de semințe de la intrarea în bloc apare în special vara, când e vreme frumoasă, iar uneori reușește să se lungească până în scară.

6. Grătar în curtea blocului.

Într-o zi m-am trezit cu un miros năucitor de grătar în casă și pe scară. Inițial am crezut că vine de la vecinul de deasupra, dar mă înșelam. Venea de afară: un vecin făcea un grătar în curtea blocului, lângă punctul de termoficare.

7. Sforăitul vecinului.

Da, e posibil. Se aude destul de frecvent, în special atunci când vrei să adormi dar nu poți și auzi fiecare zgomot. Într-adevăr, nu e de vină sărmanul vecin, ci pereții subțiri și prost izolați din blocurile comuniste.

8. Scuturarea păturilor și a prosoapelor pe geam.

Toate firimiturile și mizeriile ajung pe pervazul vecinului de dedesubt.

9. Bormașina.

Nu puteam să închei lista cu obiceiuri enervante la bloc fără să amintesc de bormașină. S-au făcut atât de multe glume despre ea încât nu mai e nimic de spus. Nu mai știu cine glumea recent că România va fi un stat modern în momentul în care nu va mai fi nimic de renovat și nimeni nu va mai avea de ce spargă pereți cu bormașina.

obiceiuri enervante la bloc

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.