Obezitatea crește cu aproape 50% riscul de deces în cazul pacienților cu COVID-19

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Riscul de a deceda în cazul pacienților infectați cu COVID-19 este cu 50% mai mare în cazul pacienților care suferă și de obezitate, potrivit unui studiu efectuat la nivel global.

Cercetătorii spun că riscul ca infecția cu coronavirus să fie fatală este mult mai mare decât se credea inițial pentru această categorie.

Studiul a fost realizat la comanda Băncii Mondiale și își propune să pună presiune pe guverne pentru a adresa problema obezității, scrie The Guardian.

Statele Unite ale Americii, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, are și una dintre cele mai ”grele” populații, cu 40% dintre cetățeni suferind de obezitate.

Potrivit datelor, persoanele cu un indice al masei corporale de peste 30, sunt foarte expuse în fața pandemiei, având șanse de 113% mai mari decât ceilalți de a ajunge la spital cu COVID-19.

”Este o creștere uriașă. Un număr înfricoșător. Toate aceste rezultate sunt mai grave decât ne așteptam”, a spus profesorul Barry Popkin, de la Universitatea din Carolina de Nord, care a participat la realizarea studiului.

Studiul publicat în revista medicală Obesity Reviews este o meta-analiză care a reunit datele obținute de mai multe studii realizate în jurul lumii, inclusiv în Italia, Franța, Regatul Unit, Statele Unite și China.

Obezitatea poate provoca de asemenea modificări ale metabolismului precum rezistența la insulină sau inflamații care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Mai mult, rice vaccin împotriva COVID-19 ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele obeze.