Oamenii renunță la produsele cu gluten, fără să știe ce este acesta

FOTO: sweetlouise/Pixabay.com
FOTO: sweetlouise/Pixabay.com

De câțiva ani, în încercarea de a fi mai sănătoși, mulți oameni au adoptat o nouă modă alimentară și au eliminat din dietă alimentele care conțin gluten, blamat pentru o mulțime de probleme de sănătate.

Un raport științific publicat recent, dar și un sondaj realizat în Marea Britanie, au ajuns la o concluzie surprinzătoare: aproape 42% dintre cei chestionați au crezut că glutenul este o substanță artificială, produsă în laborator și inclusă în alimente, iar mulți renunță la produsele cu gluten, fără să știe ce este acesta cu adevărat.

Raportul științific întocmit de către Warwick University arată că există prea puține dovezi care să susțină că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate.

„Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”, spune dr. Robert Lillywhite, cercetător în cadrul Warwick Crop Centre.

Acesta mai atrage atenția că produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.

Ce este glutenul

Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil, informează descoperă.ro.

În cazul în care nu este descoperită o intoleranță la gluten, nu este indicat să renunțați de bunăvoie la produsele care îl conțin. Persoanele care suferă de boala celiacă au probleme în a ingera produsele care conțin gluten și dezvoltă probleme intestinale severe și malnutriție.

Fibrele alimentare ale cerealelor ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a obezității, dar și a unor cancere, inclusiv cel intestinal,  foarte greu de tratat.