Casa de Asigurări de Sănătate: ”Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”

daniel osmanovici
Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS. Foto: Facebook

Pentru a 17-a zi la rând, platforma online care gestionează cardurile naționale de sănătate este total blocată, pacienții neputând beneficia de serviciile medicilor de familie.

Însă acest lucru nu pare să îl impresioneze pe purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Daniel Osmanovici, care a declarat la postul de radio RFI că ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

”Cred că puteți fi de acord cu mine că nu există pe lumea aceasta niciun sistem perfect (…) Oamenii mor și cu un sistem, și fără sistem. Nu vreau să sun cinic, dar nu acum… dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ”, a spus Daniel Osmanovici în momentul în care jurnalistul RFI l-a întrebat dacă se ajunge în situația în care oameni grav bolnavi vor muri din cauza faptului că nu vor avea acces la tratamentele necesare.

„Nu pot să fac promisiuni pentru că nu stă în puterea mea să mișc anumite lucruri, din păcate. Și mi-ar plăcea să fac aceste promisiuni. Din păcate, pot să spun că soluțiile pe care le avem la îndemână, în momentul de față, cu resursele pe care le are CNAS la nivel de personal IT, resurse financiare și resurse hardware și software nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zona – imediat mă refer – în zona în care aceste sincope să nu mai apară”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

El a mai spus că sistemul se blochează din cauza volumului foarte mare de date (76 de milioane de input-uri în sistem pe an).

Reprezentanții medicilor de familie din zona București-Ilfov spun că sistemul național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa de Sănătate susține că sunt probleme de la 5 iulie.

Conform legii, medicii nu au voie să efectueze operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate, mai notează RFI.

Daniel Osmanovici a mai spus că sistemul ar putea fi repornit joi, 18 iulie.