Oamenii inimoși care au cărat bolovani și ciment ca să ridice un heliport în vârf de munte

heliport făgăraș
Foto: Rareș Toma / Cris Voinea (www.icsphoto.ro)

Zeci de voluntari din Argeş şi Bucureşti au lucrat timp de o săptămână, de dimineața până seara, pentru a construi un heliport în Munții Făgăraş, în punctul Fereastra Zmeilor, la 2.300 metri altitudine, relatează adevarul.ro. Heliportul scurtează timpul de intervenţie al salvamontiştilor cu o oră şi jumătate.

Oamenii au cărat toate materialele de construcţii pe jos, fără niciun sprijin de la autorităţi.

Ideea realizării heliportului îi aparține lui Relu Nica, un salvamontist cu peste 16 ani de experiență, de la Salvamont Curtea de Argeş. În 2009, el și colegii săi au încercat să salveze un turist polonez care căzuse pe munte. Au fost nevoiți să îl care pe targă până la heliportul de la cabana Capra, unde venise elicopterul SMURD. Drumul a durat o oră și jumătate, iar omul nu a supraviețuit.

„Ne-a marcat moartea acelui turist polonez. Şi am început să mă gândesc la soluţii de atunci ca să nu se mai întâmple asemenea situaţii, cu mers cu targa o oră şi jumătate până la un heliport”, a povestit Nica pentru adevarul.ro.

Heliportul din punctul Fereastra Zmeilor este deja funcțional. Are 8 metri în diametru și a fost construit pe o structură din piatră.

Munții Făgăraş sunt munți dificili, iar aici se petrec accidente destul de frecvent. Noul heliport le va permite elicopterelor SMURD să preia turiştii accidentaţi de cât mai sus, fără a mai fi nevoie de transportul lor la şosea.

heliport făgăraș
Heliportul din Fereastra Zmeilor este funcțional. Foto: Rareș Toma (Facebook)
relu nica heliport făgăraș
Voluntarii au muncit o săptămână încontinuu pentru a construi heliportul. Foto: Cris Voinea (www.icsphoto.ro) / Facebook
relu nica heliport făgăraș
Relu Nica. Foto: Cris Voinea (www.icsphoto.ro) / Facebook

Autoritățile nu au dat bani pentru realizarea heliportului. În schimb, au existat donații de la prietenii salvamontiștilor. Unul a donat saci de ciment, alții au donat alimente sau plasă metalică. În total, peste 50 de oameni au contribuit la realizarea heliportului.

Voluntarii au primit un ATV de la Salvamont Piteşti. Materialele au fost cărate cu o remorcă până într-un loc, iar de acolo au fost preluate cu ATV-ul.

Relu Nica şi voluntarii au fost sprijiniţi şi de 25 de oameni din Bucureşti, care au cărat pe sute de metri zeci de saci de nisip în spate, fiecare sac având 25 de kilograme.

„Au fost 50 de saci a câte 25 de kilograme de pietriş şi 11 saci a câte 20 de kilograme de ciment. Am cărat şi sute de litri de apă, pentru că în Fereastra Zmeilor nu există apă. S-au cărat multe bucăţi de piatră de câte 50-60 de kilograme bucata. S-a cărat piatră zobită cu barosul”, a mai povestit Nica.

relu nica heliport făgăraș
Tinerii au cărat bolovani pentru structura heliportului. Foto: Cris Voinea (www.icsphoto.ro) / adevarul.ro
relu nica heliport făgăraș
Foto: Cris Voinea (www.icsphoto.ro) / adevarul.ro

„Acțiunea Zidăria din Fereastră s-a încheiat. Este un proiect reușit, încă un succes al nostru, al oamenilor care au puterea să facă ceva. Mulțumesc celor care au contribuit financiar, organizatoric, cu timpul și cu energia lor. Vreau să știți că orice mic efort a contat enorm pentru toți.  A fost o persoană care a lucrat toată perioada, un prieten care a adus peste 20 de motocicliști care au „motorizat” și accelerat acțiunea, un prieten care a riscat integritatea autoturismului pentru a căra nisipul și cimentul cât mai sus, o fată și prietenul ei (francez!) au cărat lespezi mari zile la rând, un vechi prieten care a adus și materiale dar a și venit la muncă, plus nu în ultimul rând vecina noastră drăguță care a adus seara prăjituri și plăcinte pentru toată trupa”, a scris Relu Nica pe Facebook la încheierea acțiunii.

„Au fost si câteva persoane pe care nu am apucat să le cunosc, și-mi pare cumva rău, aș fi vrut să le mulțumesc personal. Unii dintre aceștia nu au stat nici măcar la masă – au muncit și apoi au plecat.
A ieșit o treabă bună, și în perioada care urmează așteptăm inițiative și din partea autorităților!”, a mai spus el.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Loc unic în România. Localitatea cu munte, apă, plajă și aer pur

Un loc de poveste din munții României are, în sfârșit, un drum demn de un sit UNESCO

Capsula care va înlocui cortul la mare și la munte

 

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.