Oamenii de știință: Coronavirusul care se răspândește acum în Europa e o nouă formă, cu mutații

coronavirus mască
Foto: vperemencom / pixabay.com

Oameni de știință din Elveția și Spania au ajuns la concluzia că o nouă variantă de coronavirus se răspândește rapid în Europa. Această nouă versiune a COVID-19, care a suferit mutații a început să apară din vară și a fost descoperit la peste 80% din cei infectați din Marea Britanie sau Spania.

Noua formă de coronavirus, denumită „20A.EU1” este acum studiată pentru a se vedea dacă poate fi mai mortală sau mai virală decât celelalte tulpini. De asemenea, se studiază în laboratoare dacă această nouă tulpină poartă o mutație specială, diferită, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane și care ar putea modifica evoluția pandemiei.

Specialista în genetică Emma Hodcroft, de la Universitatea din Basel, care a condus studiul, spune că de la răspândirea noii tulpini pare clar că „măsurile de prevenire de multe ori nu au fost suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară”.

De asemenea, Hodcroft a mai specificat că nu e clar dacă noua versiune a coronavirusului este mult mai contagioasă sau dacă creșterea numărului infectărilor este cauzată de comportamentul populației. Emma Hodcroft a mai precizat că această versiune nouă nu seamănă cu niciuna pe care o întâlnise anterior.

Epidemiologul genetic Joseph Fauver, de la Universitatea Yale, implicat în această cercetare, a spus că „avem nevoie de mai multe studii de acest gen pentru a găsi mutații, pentru a vedea dacă fac virusul mai transmisibil”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.