Oamenii de știință au readus la viață viermi înghețați în urmă cu 42.000 de ani

Foto: Doklady Biological Sciences

Temperaturile-record din ultima vreme au început să dezghețe solul înghețat al Siberiei, iar cercetătorii au reușit să extragă și apoi să readucă la viață viermi vechi de zeci de mii de ani.

Două mostre de permafrost din cele 300 extrase de pe teriotirul Rusiei ”conțin nematozi funcționali” care pot să se miște și să mănânce.

Nematozii sunt viermi microscopici care pot trăi în cele mai diverse medii, chiar și la adâncimi mari sub suprafața Pământului. Organismele preistorice au fost extrase din cuiburile unor rozătoare antice în nord-estul Siberiei, lângă râul Alezeya.

Viermii au fost ținuți la temperaturi de -20 de grade Celsius, în laborator, înainte de a fi readuse la viață, pe durata câtorva săptămâni.

”Am obținut primele date care demonstrează capacitatea organismelor multicelulare de a intra într-o stare latentă indusă de condițiile meteorologice extreme în depozitele de permafrost din zona Arctică”, precizează cercetătorii ruși și americani.

”Este evident că această abilitate arată că nematozii din Pleistocen au mecanisme de adaptare care pot deveni importante, atât din punct de vedere științific, cât și practic în domenii precum criomedicina, criobiologia și astrobiologia”, se mai precizează în raportul publicat în jurnalul Doklady Biological Sciences.

Pleistocenul este o epocă în care s-au produs numeroase ere glaciare, separate de perioade calde. Această perioadă a început în urmă cu 2,6 milioane de ani în urmă și s-a încheiat în urmă cu 11.700 de ani.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la multiple instituții importante, precum Universitatea de Stat din Moscova, Academia de Științe din Moscova și Universitatea Princeton, din Statele Unite.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.