Oamenii care se filmează în timp ce mănâncă și câștigă o mulțime de bani

coreea de sud
Foto: Captură YouTube

În Coreea de Sud, un nou fenomen și-a făcut apariția în lumea internetului. Unii coreeni mănânăca acasă în fața webcam-urilor și câștigă, într-o singură noapte, chiar și câteva sute de dolari, bani oferiți de cei care îi privesc, relatează BBC.

Fenomenul a primit numele de „mukbang”, o combinație între cuvântul corean pentru „a mânca” (muk-ja) și transmisiuni live (bang-song).

Lee Chang-hyun este unul dintre acești „animatori”. Pe la miezul nopții, în apartamentul său din Seul, Lee Chang-hyun se conectează online și începe să mănânce. Extravagant în gesturi, mișcând mâncarea prin fața camerei de filmat pentru a-i atrage pe spectatori, Lee își consumă zgomotos bunătățile din farfurie, prezentându-le internauților un adevărat show. A investit și într-un microfon foarte performant care să capteze cât mai fidel sunetele pe care le face când mestecă și înghite.

Aproximativ 10.000 de oameni îl urmăresc zilnic în timp ce mănâncă. Oamenii îi trimit constant mesaje, iar el le răspunde vorbind sau mâncând. Dacă internauții din public sunt mulțumiți de spectacol, îi trimit plăți atât lui, cât și postului de televiziune online unde Lee își ține „show-ul”.

Potrivit BBC, pentru aproximativ două ore în care mănâncă în fața camerei, Lee câștigă sute de dolari. Show-ul său este difuzat de Afreeca, o televiziune online care le permite utilizatorilor să își încarce propriile filmulețe live.

Lee nu este singurul care are această „slujbă” neobișnuită. BJ Termin, o tânără din Coreea de Sud, face același lucru în fața webcam-urilor, tot prin intermediul televiziunii Afreeca.

„Mănânc eu acele mâncăruri pentru ele”

Lee a explicat pentru BBC și de ce există oameni dispuși să plătească pentru a-l vedea mâncând. Din punctul său de vedere, privitorii se proiectează pe ei înșiși în el, iar acest fapt îi face să se simtă bine atunci când ei nu pot mânca delicioasele feluri de mâncare de teamă că s-ar îngrășa. Pe scurt, e ca și cum ar mănânca prin intermediul unei alte persoane: „În Coreea, în special pentru femei, silueta este foarte importantă. Sunt feluri de mâncare care îngrașă destul de mult, așa că dacă mănânc eu acele mâncăruri pentru ele, acest fapt le oferă puțină satisfacție”.

Însă jurnaliștii BBC cred că fenomenul este mai complex. Potrivit acestora, este vorba și despre a avea companie în timp ce mănânci: „E ca un fel de petrecere unde mesenii vorbesc unii cu alții din camere diferite”.

„Le place să mă vadă cum mănânc, dar purtăm și o mulțime de conversații. Vorbim despre toate. Chiar le dau sfaturi despre problemele pe care le au, așa că avem o relație adevărată”, a mai povestit Lee Chang-hyun.

În ciuda mâncărurilor pe care le consumă, Lee este slăbuț. Spune că face sporturi extreme și că are metabolismul perfect pentru a mânca bine, fără să se îngrașe.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mica Elveție. Transalpina Ski Resort, paradisul montan din nordul Olteniei
Povestea neamțului care s-a îndrăgostit de Neamț
50 de ani cu Hagi. Cele mai importante momente din cariera celui mai important fotbalist român

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.