Oamenii dictatorului. Cum au ajuns sirienii stăpâni într-o bază militară a Armatei Române

armata romana
Foto: Laur2ro via Wikimedia Commons

Mai mulți oameni de afaceri sirieni, apropiați ai dictatorului Bashar al Assad, au devenit proprietari de teren în baza Armatei Române de la Capu Midia, situată pe malul Mării Negre, la 30 de kilometri de Constanța.

La baza militară de la Capu Midia s-au antrenat până acum soldați veniți din 16 țări ale Alianței Nord-Atlantice, însă jurnaliștii de la RISE Project și InfoSud-Est au descoperit că o parte din suprafața de pământ pe care s-au antrenat soldații români și partenerii din NATO aparține, în realitate, reprezentanților unei puteri ostile Alianței Nord-Atlantice.

„Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad”, se arată în ancheta RISE Project.

Potrivit jurnaliștilor de investigație, mecanismul prin care terenurile din baza militară au ajuns în posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni și afaceriști locali în mai multe etape: „În prima fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei. L-au retrocedat apoi bucată cu bucată, în timp ce afaceriști locali avizați s-au încălzit pe margine, gata să sară pe oportunitatea de afaceri. În faza a treia, aceștia au cumpărat, la prețuri foarte mici, loturile de pământ de la proaspeții împroprietăriți. În ultimul act, fragmentele de teren au fost din nou reunite, ca într-un joc de puzzle, fiind vândute în numeroase tranzacții de milioane de euro către același cumpărător”.

În decembrie 2004, oficialii primăriei din comuna Corbu, de care aparține baza militară, au realizat că peste 8.700 de hectare de teren parțial mlăștinos nu erau revendicate de nimeni, așa că au decis printr-o hotărâre de consiliu local să le treacă în proprietatea comunei. Din cei 8.700 de hectare, aproximativ 422 de ha se suprapuneau peste zona restricționată a unității militare.

În 2006, primăria a început să lotizeze terenul și să emită titluri de proprietate celor care demonstrau că regimul comunist le-a confiscat pământurile. Noile împroprietăriri s-au făcut chiar dacă cei păgubiți de comuniști nu fuseseră anterior proprietari peste suprafețele recent parcelate la Corbu, mai notează jurnaliștii.

Mai mult, deși primarul din Corbu, Marian Gălbinașu, știa unde începe și unde se termină terenul MApN, el a tranzacționat inclusiv terenuri aflate în incinta bazei militare.

„Pe lângă primar, în povestea terenurilor de la Corbu au fost decisivi doi afaceriști locali: Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină. După ce pământurile de la Corbu au devenit disponibile pentru retrocedări, cei doi au conceput un plan simplu și rapid. Boștină trebuia să identifice persoanele care aveau dreptul la pământurile confiscate de comuniști, îi ajuta să intre în posesia terenurilor la Corbu, iar Bamburic venea imediat cu banii și cumpăra drepturile de proprietate la prețuri mici.

Cu drepturile de proprietate în buzunar, Bamburic și Boștină au vândut parcelele mai departe la prețuri înzecite față de prețul de achiziție. Magia a funcționat, iar cei doi au făcut profituri de milioane de euro”, se arată în ancheta RISE.

Ulterior, între 2009 și 2010, cei doi și alții din cercul lor de afaceri le-au vândut sirienilor peste 80 de hectare de pământ, într-un lanț de 20 de tranzacții. Toate suprafețele au ajuns la Horaizing SRL. În 2009, în perioada când Horaizing SRL a început să cumpere terenurile armatei, asociatul majoritar a fost Kaswarah Othman, fiul ambasadorului sirian în România. Mai târziu, în 2014, locul său a fost luat de Amira Mourei, soția ambasadorului.

Apoi, în 2014, nevasta ambasadorului Walid Othman a predat majoritatea părților sociale companiei Delos Offshore SAL, înregistrată cu un an mai devreme în Beirut, capitala Libanului. Delos este conectată, prin mai mulți asociați, cu Rami Makhlouf, vărul președintelui sirian Bashar al-Assad. Acesta se folosește de interpuși deoarece se află pe listele de sancțiuni emise de Uniunea Europeană și  Statele Unite și nu poate derula afaceri în nume personal pe teritoriile UE și SUA, mai scriu jurnaliștii RISE.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.