O variantă a coronavirusului prezentă în Europa este de 10 ori mai infecțioasă

mască protecție
Foto: sergo75-75 / pixabay.com

Medicul infecționist Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Singapore, a concluzionat, după ce a studiat datele actuale, că o mutație tot mai răspândită a noului coronavirus este foarte prezentă în Europa, America de Nord și părți din Asia. Partea bună ar fi că acestă variantă, denumită D614G, este mai puțin mortală.

„Poate că este un lucru bun să ai un virus care este mai infecțios, dar mai puțin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters. Medicul a mai explicată că cele mai multe dintre virusuri tind să devină mai puțin virulente pe măsură ce suferă mutații. De asemenea, Tambyah mai spune că este în interesul virusului să infecteze mai mulți oameni, dar să nu-i ucidă pentru că depinde de gazdă pentru a avea hrană și adăpost.

Această mutație a fost descoperită încă din luna februarie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, a fost prezentă de atunci în Europa și Americi, însă nu au fost dovezi că mutația ar fi provocat forme mai severe sau mai ușoare ale bolii.

Directorul departamentului de sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a declarat săptămâna trecută că mutația D614G a coronavirusului a fost descoperită în două focare din țară și a concluzionat că „este de 10 ori mai infecțioasă”, iar vaccinurile aflate acum în curs de dezvoltare ar putea fi ineficiente împotriva acestei mutații.

Însă, teoria cu privire la ineficiența vaccinului este contrazisă de medicul Paul Tymyah, care spune că mutația probabil nu modifică destul de mult virusul. „Variantele sunt aproape identice și nu modifică zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște de obicei, așa că nu ar trebui să fie vreo diferență la vaccinurile care sunt dezvoltate”, a explicat Maurer Stroh, de la agenția pentru știință din Singapore.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.