O tornadă a fost filmată în nordul României

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

O tornadă s-a format, vineri, în satul Cucorăni, din județul Botoșani. Fenomenul apare cel mai des în lunile mai și iunie, iar în ultimii ani numărul și intensitatea acestora au început să crească, potrivit Digi24.ro.

După 2006, au fost raportate aproape 100 de tornade în România, iar anul acesta acest fenomen a început mai târziu ca de obicei. Specialiștii în fenomene meteo lucrează la o bază de date despre tornadele din țara noastră pentru a înțelege riscul ascociat, potrivit Digi24.ro.

Fenomene meteo extreme au loc și în sudul țării. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunță că un număr de 365 de rachete antigrindină au fost lansate, în ultimele şapte zile, din punctele Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova, Oltenia şi Timiş, pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie.

„În perioada 22-29 mai 2020, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova, Oltenia şi Timiş din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) au fost lansate un număr de 365 de rachete antigrindină, pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Potrivit imaginilor radar, pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită acţiunilor active de intervenţie în atmosferă desfăşurate în cadrul unităţilor din structura SNACP, iar balanţa de apă din nor nu a fost afectată”, se arată într-un comunicat al MADR.

În zone neprotejate din judeţele Dâmboviţa, Argeş, Alba, Maramureş, Vâlcea şi Dolj, precum şi în alte localităţi afectate de vreme rea şi care nu se află în aria de intervenţie a infrastructurii SNACP, s-au înregistrat căderi de grindină care au produs pagube însemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină începe în data de 15 aprilie a fiecărui an şi se finalizează în 15 octombrie, pentru toate Unităţile din structura SNACP.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.