O țară extrem de bogată renunță, în sfârșit, la biciuiri

Mecca (Arabia Saudită). Foto: Pixabay

Curtea Supremă a Arabiei Saudite a decis să înlocuiască vechea practică a biciuirii cu pedepse cu închisoarea sau cu o amendă.

Potrivit documentului care a ajuns în presa internațională, precum BBC, această măsură face parte din pachetul de reforme pentru îmbunătățirea drepturilor omului în regatul din Golf, care este condus de facto de fiul Regelui Salman, Principele Moștenitor Mohammed bin Salman.

Arabia Saudită a fost mereu criticată la nivel internațional pentru încarcerarea dizidenților, iar scandalul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi este cel mai faimos exemplu al practicilor regimului de la Riad.

Pe de altă parte, cel mai recent caz mediatizat de biciuire s-a petrecut în Arabia Saudită în urmă cu cinci ani, când bloggerul Raif Badawi a fost supus pedepsei în public, după ce a fost condamnat pentru crime cibernetice și pentru insultarea Islamului.

El ar fi trebuit să primească o mie de lovituri de bici, distribuite pe durata mai multor bătăi săptămânale, însă la presiunea opiniei publice globale sentința acestuia a fost ușurată.

Potrivit jurnaliștilor de la BBC, eliminarea biciuirii nu va opri reprimarea oricărei forme de nesupunere față de rege în Arabia Saudită, una dintre cele mai bogate țări din lume, în special datorită rezervelor uriașe de petrol și gaze naturale.

Femeile au drepturi extrem de limitate în această țară, iar amputările de mâini sau picioare pentru furt sunt încă practicate.

La pedeapsa biciuirii erau condamnate, de cele mai multe ori, bețivii sau ”devianții sexuali”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.