O țară europeană se pregătește să împuște 20% din populația sa de urși bruni

urs brun
Foto: Miller_Eszter / pixabay.com

Suedia a eliberat licențe pentru a ucide 20% din populația sa de urși bruni în vânătoarea anuală din țară, care începe astăzi, în ciuda îngrijorărilor ecologiștilor, relatează publicația „The Guardian”.

Oficialii au acordat licențe pentru vânarea a aproape 500 de urși bruni care urmează să fie sacrificați de vânători. Acest lucru echivalează cu aproximativ 20% din populația totală, conform cifrelor oficiale, și ar reduce numărul de urși din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% față de anul 2008.

Numărul mare de licențe eliberate i-a alarmat pe ecologiști, care spun că populațiile mari de prădători s-ar putea prăbuși în unele țări europene fără o protecție adecvată. „Este o pură vânătoare de trofee”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației Suedeze de Carnivore. „Gestionarea faunei sălbatice în Suedia se referă la uciderea animalelor în loc să le păstrăm cât mai bine posibil.”

Urșii bruni au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în anii 1920, dar datorită unei gestionări atente, populația a revenit la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008. În ultimii cinci ani, totuși, un număr tot mai mare de urși au fost vânați, culminând cu un record anul trecut, când au fost împușcați 722 de urși.

Anul acesta, au fost eliberate licențe pentru împușcarea a 486 de urși. Alți urși ar putea fi împușcați acolo unde se va considera că animalele sunt o amenințare pentru animalele de fermă.

„Urmăm doar directiva guvernului suedez privind fauna sălbatică. Este vorba despre un echilibru între oameni și marii prădători. De aceea, mâine (azi – n.r.) începe vânătoarea de urși”, a declarat Magnus Rydholm, director de comunicații pentru Asociația Suedeză pentru Vânătoare și Managementul Faunei Sălbatice.

Dacă vânătorii vor continua să omoare urși într-un ritm similar anul viitor, țara va fi la doar o vânătoare anuală distanță de numărul minim de 1.400 de urși, considerat necesar de Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului pentru a menține o populație viabilă, mai notează „The Guardian”.

Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că ursul brun va avea soarta populației de elani din Suedia, care a scăzut cu 60% de la sfârșitul secolului trecut. Ecologiștii susțin că o populație mai mare de urși ar face Suedia o destinație mai atractivă pentru turismul ecologic, care ar aduce mai multe venituri decât vânzarea licențelor de vânătoare.

Pentru comparație, în România se estimează că sunt în jur de 8.000 de urși în momentul de față. Suedia are o suprafață aproape dublă față de România: 450.000 de km² față de 238.000 de km².

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.