Un tânăr student în Danemarca a fost expulzat pentru că muncea o oră și jumătate în plus față de cele 15 ore pe care le permitea legea daneză în sistem part-time. Potrivit Știrile TVR, Marius Youbi, în vârstă de 30 de ani, originar din Camerun, învăța la Universitatea din Aarhus și se pregătea să devină inginer specializat în sisteme și echipamente electrice.
„Şi eu, şi universitatea considerăm că este absolut nedrept, este o pedeapsă dură pentru că a muncit prea mult. A plătit pentru studiile sale şi trebuia lăsat să-şi susţină toate examenele. Este cel mai bun student al nostru în acest moment”, a declarat profesorul Per Lysgaard.
Reprezentanții universității au fost de acord ca studentul să-și dea examenele în avans pentru a obține diploma. Tânărul a reușit să obțină note maxime la cele trei examene pe care le-a dat, iar pe internet a apărut o petiție pentru anularea repatrierea tânărului. Campania „Hai să arătăm că Danemarca are o inimă!” a strâns peste 18.000 de semnături.
În ceea ce privește programul de lucru, o altă țară nordică, Suedia, vrea să facă schimbări importante. Mai multe companii mici din această țară testează programul de lucru de șase ore. Pe perioadă scurtă, acest lucru înseamnă costuri suplimentare, pentru că e nevoie de mai mulți angajați. Însă cercetarea dorește să demonstreze dacă reducerea zilei de lucru la șase ore se traduce prin creșterea productivității.
Unul dintre cele mai importante proteste pentru schimbarea programului de lucru a fost în anul 1872, atunci când circa 100 de mii de lucrători din New York, cei mai mulți din industria construcțiilor, au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore, fără micșorarea salariului. George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”. Cu timpul, această rezoluție ar fi devenit un model în aproape toată lumea.
Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Tăierile ilegale de pădure, amenințări la adresa siguranței naționale
- Lecție de respect. Trenul care circulă pentru un singur călător
- Universitatea din România cea mai bine clasată în topul celor mai bune din lume în funcție de performanță
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: