O țară din Vestul Europei a interzis telefoanele în școli

Foto: Pixabay

Parlamentarii francezi au adoptat o lege care interzice telefoanele mobile în şcoli şi licee. Noua lege era o promisiune făcută de președintele Emmanuel Macron în campania electorală.

Legea a trecut cu votul majorității prezidențiale și de centru, în timp ce dreapta și stânga s-au abținut, catalogând inițiativa drept ”inutilă”.

Noua măsură interzice accesul oricărui obiect conectat la internet, precum telefoanele, tabletele sau ceasurile inteligente, în școlile și colegiile din Franța ai căror elevi au o vârstă de până la 15 ani.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu şi obligaţia, de a interzice telefoanele mobile, total sau parţial.

Elevii nu își vor putea folosi telefoanele nici la orele desfășurate în aer liber, cum ar fi cele de sport.

Codul francez al învățământului interzicea, încă din 2010, folosirea telefoanelor mobile în școli, însă interdicția nu a fost aplicată în toate instituțiile de învățământ.

9 din 10 elevi francezi au telefon mobil

”Noua lege ne aduce în secolul al XXI-lea și transmite un mesaj societății franceze”, a declarat ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, adăugând: ”Acum vom putea reflecta cu toții asupra folosirii telefoanelor mobile în societate, inclusiv noi, adulții”.

Partidele de opoziție nu au fost convinse de metoda prin care va fi implementată măsura, care va afecta milioane de copii.

Politicienii estimează că mai mult de 90% dintre copiii francezi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au un telefon mobil.