O țară din Uniunea Europeană vrea să reducă săptămâna de muncă la 4 zile

locuri de muncă finlanda
Foto: Mayya666 / pixabay.com

Un program de lucru mai scurt ar duce la o creștere a productivității, dar și la o reducere a emisiilor de carbon, cel puțin așa crede noul premier finlandez.

Tânăra Sanna Marin (34 de ani), proaspăt numită premier al Finlandei, susține cu tărie săptămâna cu doar 4 zile de muncă.

Cu toate că măsura a atras numeroase critici în Uniunea Europeană, există câteva precedente interesante. Microsoft Japonia, de exemplu, a înregistrat o creștere a productivității cu 40 la sută, după ce a trecut la săptămâna cu 4 zile de muncă.

Sunt și companii britanice care au ales deja acest model de muncă, iar un studiu realizat de Henley Business School a descoperit că 77% dintre muncitori cred că o săptămână cu 4 zile de muncă ar duce la o îmbunătățire a calității vieții.

Se ia în calcul și reducerea orelor de muncă zilnice, de la tradiționalul număr de 8 ore, la 6. În orașul suedez Goteborg, de exemplu, asistentele medicale lucrează, deja, în cadrul unui experiment, doar 6 ore pe zi. Această măsură a dus la o îmbunătățire a nivelului de fericire, sănătate și energie a asistentelor.

Mediul înconjurător câștigă și el dacă oamenii muncesc mai puțin, urmând să scadă și nivelul emisiilor de carbon.

Reducerea orelor de muncă nu duce neapărat la o creștere a productivității. În urmă cu un secol, când săptămâna de muncă a scăzut de la 54 de ore la 48 de ore, nu s-a constatat niciun avans în acest capitol.