Cum a ajuns o țară bogată în petrol să aibă cele mai multe mașini electrice

joburi țările nordice romani
Locuri de muncă în țările nordice pentru români. Foto: Pixabay

O țară din nordul Europei se desprinde de restul continentului în ceea ce privește numărul de mașini electrice înmatriculate.

Este vorba, bineînțeles, de Norvegia, țara cu bogate resurse de petrol. În această țară au fost înregistrate, doar în luna martie a acestui an, 8.034 de mașini care nu poluează. Practic, mai mult de jumătate din mașinile noi înregistrate în Norvegia au fost electrice.

Finlanda, care este o țară comparabilă cu Norvegia la populație, deși puțin în urmă la nivelul de trai, se poate lăuda cu doar 3.055 de mașini electrice înregistrate în tot anul 2017.

Mașinile electice sunt tot mai populare și în România. Dacă în 2016, în țara noastră fuseseră înmatriculate mai puțin de 40 de astfel de automobile, numărul lor a crescut la câteva sute în 2017.

Norvegienii au impus măsuri drastice anti-poluare producătorilor de mașini, iar până în 2025 și-au propus ca toate automobilele care sunt vândute în țara lor să fie non-poluante.

Există și numeroase beneficii financiare pentru cei care aleg mașini electrice în Norvegia.

”Când cumperi un automobil electric nu trebuie să plătești taxa de înmatriculare sau TVA. De asemenea, posesorii acestor mașini sunt scutiți de taxele de drum și autostradă, iar parcarea este, de multe ori, gratuită”, a spus Yoan Le Petit, de la Ministerul de Transport și Mediu, citat de Euronews.

Majoritatea mașinilor electrice au o autonomie de 500 de kilometri. Rețeaua de încărcare a bateriilor este destul de firavă în România.

În câteva oraşe din ţară, Sibiu, Deva, Piteşti, Cluj, Timişoara şi Bucureşti, există şi staţii rapide care încarcă bateria într-o oră suficient pentru a putea parcurge 280 de km mai apoi.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.