O substanță psihedelică din ciupercile halucinogene, folosită ca tratament de succes în depresia severă

ciuperci halucinogene
Psilocybe semilanceata, o specie de ciupercă în care se regăsește substanța psilocibină. Foto: Arp / Wikipedia.org

Psilocibina, un drog ce se găsește în ciupercile halucinogene, i-ar putea ajuta pe oamenii care suferă de depresie severă într-un mod în care antidepresivele de până acum nu au reușit, arată un studiu citat de BBC.

Studiul clinic, ce se bazează pe analiza tomografiilor a 60 de persoane, a presupus testarea unei forme sintetice a acestui drog. Studiul s-a realizat în condiții medicale stricte, iar pacienții au primit susținere psihologică înainte, în timpul administrării drogului și după.

Profesorul David Nutt, autor al studiului publicat în „Nature Medicine” și șeful Centrului de Cercetări Psihedelice de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat că rezultatele privind psilocibina sunt „importante” și „captivante”. Potrivit acestuia, creierul unei persoane care suferă de depresie se poate bloca într-un „șanț”, adică într-un mod negativ de a gândi.

Însă atunci când i s-a oferit psilocibină, după aproximativ 3 săptămâni, creierul s-a „deschis” și a devenit „mai flexibil și mai fluid”, a explicat profesorul pentru BBC.

Acest lucru s-a văzut în tomografiile pacienților prin creșterea conexiunilor dintre diferitele regiuni ale creierului. În creierul celor tratați cu antidepresive standard nu s-au observat schimbări similare.

„Acest fapt susține predicțiile noastre inițiale și confirmă faptul că psilocibina ar putea fi o alternativă reală la tratamentele pentru depresie”, a spus Nutt.

Psilocibina este un compus organic natural ce acționează ca drog psihedelic și care se regăsește în peste 200 de specii de ciuperci.

Ea face parte din clasa substanțelor psihedelice, care afectează toate simțurile, modificând modul în care o persoană gândește, percepe timpul și emoțiile.

Oamenii care suferă de depresie sunt avertizați însă să nu ia psilocibină fără recomandarea unui medic. De asemenea, deocamdată nu se știe dacă tratamentul cu psilocibină îi va ajuta pe termen lung pe pacienți, mai ales deoarece creierul persoanelor care suferă de depresie tinde să revină în anumite tipare rigide de activitate, a explicat și profesorul Robin Carhart-Harris, unul dintre autorii studiului.

Foto: Arp / Wikipedia.org