DDT, o substanță care a fost interzisă în urmă cu zeci de ani în toate țările din UE, a fost descoperită în ceapa cumpărată dintr-o piață din Tulcea.
O echipă de jurnaliști de la Digi24, de la emisiunea Agro Jurnal, a cumpărat mai multe verdețuri din piață, pe care apoi le-au dus la un laborator, pentru a vedea dacă au pesticide.
Contaminarea cu DDT este la nivel extins în mediu și în pânza freatică, ca urmare a folosirii intense în trecut, în special în țările postcomuniste, susține Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a lansat în februarie un nou studiu pentru a vedea impactul cumulativ al urmelor de pesticide pentru sănătatea umană.
Trasabilitatea mărfurilor agricole este de asemenea o mare problemă pentru România, fiind mai multe țări din afara UE care exportă legume și fructe în țară.
Pot exista până la 9 pesticide – inclusiv fungicide – și un viermicid în câteva legume folosite pentru o simplă salată făcută acasă, conform jurnaliștilor Digi 24.
Substanțele pot fi în limitele admise la nivelul UE, însă cumulativ efectele acestora nu sunt pe deplin înțelese. în ceapa din Sabangia, Tulcea, s-au descoperit urme de DDT, ceea ce ne alarmează, pentru că este un insecticid interzis de zeci de ani și în România, poate înainte de 1991. Cel mai probabil, contaminarea s-a făcut din pânza freatică, acolo unde substanța periculoasă a ajuns. DDT, insecticidul interzis, are remanență foarte mare în sol și în apă. A contaminat floră, faună, apă, sol, etc.
Legumele mai aveau și un viermicid folosit chiar și în uz uman, tiabendazol, folosit de cei care lucrează în legumicultură, în situația post-harvest (după ce le recoltezi) pentru a feri leguma respectivă la transport să nu dezvolte alte insecte, ca să arate frumos la raft.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: