Jurnaliștii, scutiți de plata impozitului pe venit. Cine nu mai plătește

Foto: Pixabay

O propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari ai PSD, ALDE și PMP, care îi scutește pe jurnaliști de plata impozitului pe venit, a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, for decizional.

Doar doi deputați au votat împotriva inițiativei, 91 s-au abținut, iar 174 au fost în favoarea scutirii jurnaliștilor și a tehnicienilor din radiodifuziune și televiziune de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor și din drepturile de proprietate intelectuală.

Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare, urmând să intre în vigoare doar după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Chiar și așa, în proiectul legislativ se prevede că după promulgarea legii, ea nu se aplică automat. Trebuie să existe un ordin comun al ministrului de finanțe și al muncii care să stabilească modul în care această lege se transpune în practică.

De scutire vor beneficia cei care se ocupă cu cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunilor, radioului și altor mijloace de informare în masă.

De asemenea, cei care sunt responsabili cu “controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor” vor fi și ei scutiți de impozit.

Inițiatorii legii spun că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă”. Cel puțin de această dată, nu avem cum să îi contrazicem.

În România mai există categorii profesionale scutite de plata taxei impozitului pe venit, cum ar fi cele din IT sau cercetare.