O stewardesă dezvăluie care este cel mai bun loc în care să stai în avion

avion aeronavă zbor
Foto: Alex Beltyukov (Wikimedia Commons)

Într-un articol scris pentru BBC, Beth Blair, o fostă stewardesă, a explicat ce loc din avion este cel mai confortabil, mai sigur și unde anume pasagerii au parte de cele mai bune servicii.

„Este ceva obișnuit să auzim plângeri legate de confort, spațiul pentru picioare, dimensiunile scaunului și, bineînțeles, despre pasagerii care își lasă scaunele pe spate. Se zvonește că unele scaune sunt mai bune decât altele, însă e adevărat acest lucru? Răspunsul scurt este „Da””, povestește fosta angajată.

Care este cel mai confortabil loc?

Locurile de la clasa economică ce oferă cel mai mult spațiu pentru picioare sunt cele din fața pereților despărțitori (dintre clasa Business și cea Economy, de exemplu) și cele aflate în dreptul ieșirilor de urgență.

Andrew Shelton, manager al site-ului de travel Cheapflights, atrage atenția că locurile care se află în fața ieșirilor de urgență sunt mai inconfortabile deoarece ele nu se pot lăsa pe spate. De asemenea, nici cele de pe ultimul rând al avionului nu se pot lăsa pe spate. Pasagerii care stau aproape de bucătărie pot fi deranjați de echipajul care pregătește masa.

Sunt unele locuri mai sigure decât altele?

Potrivit unei analize realizate de revista „Time”, care a luat în calcul toate datele despre accidente din ultimii 35 de ani deținute de Administrația Federală de Aviație din SUA, locurile din mijlocul aeronavei tind să ofere mai multă protecție în caz de incidente aviatice. Totuși, acest fapt nu este o garanție. Alison Duquette de la Administrația Federală de Aviație arată că fiecare accident sau incident aviatic este unic (și totodată extrem de rar).

În caz de urgență, Chris Lopinto de la ExperFlyer’s spune că este bine să fii mai aproape de ieșirea de urgență: „Cu cât ești mai aproape de ieșirea de urgență, cu atât vei ieși mai repede din avion”.

Există un loc unde pasagerii pot scăpa de presiunea din urechi?

Din păcate, niciun loc din avion nu le poate oferi alinare pasagerilor care suferă de presiune în urechi (barotraumatism), deoarece într-un avion presiunea atmosferică este peste tot la fel.

Există un loc unde turbulențele se simt mai puțin?

O primă soluție este ca pasagerii să aleagă avioane de dimensiuni mai mari care zboară la altitudini mai înalte. De asemenea, pasagerii care vor să simtă cât mai puține turbulențe ar trebui să stea în dreptul aripilor avionului – aici, turbulențele se simt mai puțin decât în spatele sau în fața avionului.

Care este cel mai silențios loc din avion?

Chiar fără copii care plâng sau pasageri care vorbesc mult, un avion poate fi un loc asurzitor, explică fosta stewardesă: zgomotul ambiental poate ajunge la 105 decibeli (dB) în timpul decolării, iar apoi se stabilizează pe la 85dB, fiind așadar la fel de puternic precum zgomotul produs de o mașină de tuns iarba.

Andrew Wong de la SeatGuru le recomandă pasagerilor care își doresc un zbor silențios să stea cât mai în față pentru a auzi cât mai slab puternicele motoare ale aeronavei. O altă opțiune este ca pasagerii să stea mai spre interiorul avionului: locurile de lângă culoar sunt cu câțiva decibeli mai silențioase decât locurile de la ferestre.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Bilete de avion ieftine spre 7 orașe europene de vis. Prețuri și de 10 euro

Bilete de avion ieftine spre zeci de orașe europene superbe. Prețuri de la 10 euro

Metode prin care găsești bilete ieftine de avion

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.