O specie nouă de șarpe descoperită în „Delta dintre blocuri” din România

Natrix tessellata FOTO: Andrei Daniel Mihalca/Wikimedia commons
Natrix tessellata FOTO: Andrei Daniel Mihalca/Wikimedia commons

Reprezentanții Asociației Parcul Național Văcărești au anunțat că au descoperit o nouă specie în zona care acum este protejată.

Este vorba despre un șarpe care trăiește în apropierea zonelor umede, Natrix tessellata, care face parte din „Cartea Roșie a Vertebratelor din România”.

„De cum am aflat de întâlnirea de gradul zero din 2015 cu această specie rară am decis să amân puțin anunțarea descoperirii lui Helmut (n.r. fotograful care a reușit să suprindă viețuitoarele care trăiesc în acest parc) pentru a investiga personal prezența șarpelui de apă.

Teoretic exista riscul să fie vorba despre un individ introdus, ca în cazul țestoasei de uscat dobrogene, sau a celei de Florida”, povestește Vlad Cioflec pe parcnaturalvacaresti.ro.

Pe 5 aprilie a descoperit un șarpe într-o zonă greu accesibilă din Parc. Acest șarpe este o specie neveninoasă, care are dimensiuni între 60 și 100 de centimetri, un corp zvelt și cap alungit, iar culoarea spatelui este în nuanțe de verde-maroniu.

„Dacă se simte amenințat poate elimina un lichid cu miros neplăcut. Trăiește în apropierea râurilor și apelor stătătoare permanente cu populații importante de pești și maluri care să îi permită hibernarea și depunerea pontei. Se găseste în majoritatea regiunilor tării, de la șes pană la 800 de metri altidudine. Este o specie vulnerabilă afectată în special de distrugerea și degradarea habitatelor”, mai precizează Vlad Ciofleac, în articolul său.

FOTO: Andrei Daniel Mihalca/Wikimedia commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.