O româncă revenită din Italia a deschis un muzeu într-o șură și are un succes impresionant

FOTO: Captură TVR
FOTO: Captură TVR

O româncă care a muncit mai mulți ani în Italia s-a întors acasă, în satul Nazna, din apropiere de Târgu Mureș, a decis să-și deschidă un muzeu în șura din gospodăria părintească. Maria Savu a expus aici tot felul de obiecte tradiționale, dar mai ales cămăși populare confecționate chiar de mama ei.

În centrul micului muzeu este expus războiul de țesut al mamei ei.

„Mama este o vestită ţesătoare de covoare. Ca şi mama, pentru a nu se pierde tradiţia, m-am hotărât să fac o expoziţie în şură cu toate lucrurile ţesute, covoare, prosoape, inclusiv ii. Războiul de ţesut nu i-a lipsit niciodată mamei din casă şi nici nu vreau să dispară.

Acum îl am şi eu, am învăţat-o pe fiica mea, încerc să duc tradiţia mai departe şi să ajut copiii care nu ştiu ce înseamnă această tradiţie, nu ştiu cum se ţese un covor, cum se coase o ie sau cum se pune o mărgea pe o cămaşă.

Încerc să le expun copiilor cum arată lucrul de mână. Muzeul din şură are în jur de 30 de lipidee (covoare, n.r.), cum se spune pe la noi, pe care le-am expus – dar nu am avut loc pentru toate – mai am cindee, adică prosoape cusute şi de mine şi de alte persoane din sat. Mai am aici străiţuca pe care am purtat-o la şcoală, clasele I-IV, o păstrez cu drag şi, de câte ori o văd, îmi aduc aminte cu drag de anii de şcoală.

Cămăşile sunt ţesute de mama, la război, pentru că noi, în sat, am avut o echipă de dansatori pe vremea mamei şi mama a ţesut cămăşile pentru costumele populare pentru toată echipa, să fie la fel”, a declarat Maria Savu, pentru Agerpres.ro.

Oamenii din sat au început să-i aducă obiecte vechi pentru a le expune, de la farfurii, până la pantaloni și alte haine făcute demulte la războiul de țesut.