O româncă, pe lista celor mai inovatori tineri din lume

Dr. Mariana Popescu. Foto: ETH Zurich

Revista MIT Technology Review 2019 a publicat lista celor mai importanți tineri inovatori din lume, iar printre cele 35 de nume se află și cel al româncei Mariana Popescu.

Popescu, care a studiat arhitectura la Universitatea de Tehnologie din Delft, Olanda, a dezvoltat ”un proces de calcul capabil să transforme materialele textile în cofraje complexe pentru clădirile din beton”.

Invenția tinerei românce poate ajuta la ridicarea mult mai rapidă a unor elemente arhitecturale complicate și duce la economii de timp și bani, dar și de emisii de carbon.

Soluția găsită de Mariana Popescu poate grăbi construirea unor structuri ușoare, ieftine, dar solide, precum cele necesare în taberele de refugiați, în zonele de conflict sau în locurile afectate de dezastre naturale.

Popescu a mai făcut parte din compania Hive Systems, iar apoi, între 2008 și 2010, a fost implicată în echipa care a construit mașina solară ce a traversat Australia. De asemenea, a ajutat la ridicarea unei case complet independente, iar din 2015, este doctorand la Block Research Group, de la Institutul de Tehnologie în Arhitectură ETH Zurich.