O româncă încearcă să rezolve criza din Grecia. Cine este Delia Velculescu, negociatorul FMI cu Atena

Delia Velculescu va reprezenta Fondul Monetar Internațional la negocierile cu Grecia (ekathimerini.com)
Delia Velculescu va reprezenta Fondul Monetar Internațional la negocierile cu Grecia (ekathimerini.com)

Delia Velculescu, economista din România aleasă de Fondul Monetar Internațional să conducă negocierile cu Grecia, își poate confirma renumele de ”doamnă de fier” în următoarele zile, la Atena.

Velculescu (40 de ani) a ajuns în capitala Greciei ieri, pentru a negocia un nou împrumut țării, care traversează o perioadă extrem de delicată din punct de vedere economic. Alexis Tsipras, premierul elen, speră să ajungă la o înțelegere cu FMI până la 20 august, însă discuțiile se anunță a fi lungi și dificile, scrie The Guardian.

Delia Velculescu nu este o persoană prea cunoscută în România, ea fiind educată de tânără în Statele Unite, iar apoi ajungând în echipa de negociatori ai Fondului Monetar Internațional.

”Oamenii care o cunosc știu că este o persoană foarte serioasă și dedicată complet profesiei sale”, a declarat Cristian Pantazi, redactor-șef al Hotnews.

Velculescu a obținut doctoratul în economie la prestigioasa universitate Johns Hopkins din Maryland și lucrează pentru FMI din 2002.

A co-semnat raportul despre economia Greciei în 2009 și a fost reprezentantul-șef al Fondului în Cipru, între 2012 și 2014, iar acum încearcă să rezolve criza financiară din Grecia.

Velculescu a învățat și la Sibiu, avându-l ca profesor chiar și pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României.

Expertul din România a fost poreclită ”doamna de fier” în timpul negocierilor pe care le-a avut cu autoritățile cipriote.

”Avea o reputație de negociator dur, însă discuțiile noastre au fost lipsite de duritate”, spune Marios Clerides, managerul general al Băncii Cooperative Centrale din Cipru.

”Are o reputație destul de proastă în Cipru”, susține Alexander Apostolides, de la Universitatea Europeană din Nicosia. ”Societatea noastră e dominată de bărbați, iar faptul că am negociat cu o femeie a stârnit unele probleme, însă Delia Velculescu s-a dovedit a fi un om dispus să asculte idei și alternative, iar relația dintre Cipru și FMI s-a îmbunătățit”, a adăugat acesta.

Experții în economie așteaptă trei săptămâni de negocieri intense la Atena, între guvernul grec și FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană. Românca Delia Velculescu va fi în centrul discuțiilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi
6 zile de reduceri mari la eMAG. Cele mai bune oferte ale verii
Locuri de muncă în Norvegia și Germania în industria auto. Salarii de peste 1.900 de euro