O româncă a fost numită ministru în Guvernul Franței

Roxana Mărăcineanu FOTO: Captură Vimeo
Roxana Mărăcineanu FOTO: Captură Vimeo

Roxana Mărăcineanu, o fostă înotătoare olimpică, născută la București, a fost numită ministru al Sporturilor în Guvernul Franței, potrivit L’Equipe.

Are 43 de ani și o înlocuiește pe Laura Flessel, care și-a dat demisia din motive personale. Roxana Mărăcineanu a fost prima reprezentantă a Franței care a devenit campioană mondială la natație, în 1998.

Înainte să-și încheie cariera, în 2004, la Olimpiada de la Sydney a reușit să câștige medalia de argint.

După retragerea din sport a devenit consultant pentru mai multe televiziuni și s-a implicat în mediul neguvernamental. Apoi a făcut pași spre zona politică și  ocupat și un post de consilier regional în Ile-de-France. Are 3 copii și este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger.

Potrivit RFI, Roxana Mărăcineanu a ajuns în Franța, împreună cu familia ei, la vârsta de 9 ani. În 1984, familia ei a cerut azil politic.

Cea pe care o înlocuiește, Laura Flessel, este o fostă campioană la scrimă. Flessel era ministru în guvernul Edouard Philippe din 17 mai 2017.

Mărăcineanu spune într-un interviu acordat în anul 2013 publicaţiei ouest-france.fr că la Olimpiada de la Sydney, când a ratat aurul în favoarea Dianei Mocanu, a plâns când s-a intonat imnul României.

„Pentru că e și imnul meu. M-am născut de două ori. Prima oară la Bucureşti, apoi, la nouă ani, în Franţa. În acelaşi timp, o bogăţie şi o durere”, declara Roxana Mărăcineanu.

https://vimeo.com/channels/theproditv/24184199

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.