O româncă a murit în urma unei operații de cezariană în Marea Britanie

gabriela pintilie marea britanie naștere
Foto: Arhiva familiei / The Guardian

Gabriela Pintilie, o româncă în vârstă de 36 de ani din Marea Britanie, a murit după ce a născut la Spitalul Universitar Basildon din Essex deoarece nu a primit suficient sânge, relatează publicația „The Guardian”.

Femeia a pierdut 6 litri de sânge în timpul operației de cezariană prin care a născut-o pe fiica sa în februarie 2019.

O anchetă a stabilit că ea a suferit o hemoragie masivă și a murit la câteva ore după naștere deoarece nu a primit tot sângele pe care doctorii l-au cerut pentru transfuzie.

Femeia născută în România locuia în Grays, Essex, și trebuia să nască prin cezariană al doilea său copil pe 28 februarie 2019. Însă ea a ajuns la maternitate cu 3 zile mai devreme după ce i s-a rupt apa.

După o serie de întârzieri, medicii au decis să încerce să inducă o naștere vaginală, însă fără succes. Așa că în seara următoare a născut prin cezariană.

Copilul s-a născut sănătos la ora 21.34, pe 26 februarie, iar Gabriela Pintilie a fost dusă de urgență într-un bloc operator din cauza hemoragiei masive. Femeia a murit la 4.41 dimineața, pe 27 februarie.

Doctorul Malcom Griffiths, un ginecolog neafiliat cu Spitalul Basildon care a fost adus ca martor expert, a declarat că în timpul operației de cezariană, până la ora 22.00, Pintilie a pierdut 600 de ml de sânge, adică o cantitate de normală. Însă în următoarea jumătate de oră a mai pierdut doi litri.

Medicii au cerut sânge și produse pentru coagularea sângelui: două unități de sânge din grupa 0 (donator universal) și 6 unități din grupa ei de sânge. Nu i-a fost administrat niciun produs pentru coagularea sângelui.

Potrivit unui raport al serviciului de transfuzii, pentru pacientă s-au eliberat 8 unități de sânge, însă două au fost apoi returnate. „Din cauza confuziei ele nu au fost administrate. Pe scurt, era disponibil mai mult sânge, dar el nu a fost folosit”, a explicat Griffiths.

Griffiths a mai spus că nașterea Gabrielei Pintilie a fost întârziată din cauza volumului mare de muncă din spital și de complicațiile apărute la un alt pacient.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.