O regiune din Ucraina ocupată de ruși trece la rublă

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Rusia a numit un oficial apropiat care să administreze regiunea ucraineană ocupată Herson. Acesta spune că revenirea acestei regiuni sub control ucrainean este „imposibilă” și a exclus organizarea unui referendum pentru a decide viitorul ei, potrivit CNN. Presa rusă de stat anunță că regiunea va trece la rublă.

„Regiunea Herson se va dezvolta economic”, a declarat Kirill Stremousov, care a fost numit de Moscova vicepreședinte al administrației din regiune, după ocupare.

Luna trecută, procurorii ucraineni au deschis un dosar penal împotriva lui Stremousov pentru „asistarea unui stat străin în desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei”. Stremousov are naționalitate ucraineană.

Au existat rapoarte că rușii ar organiza o formă de referendum la Herson pentru a stabili dacă regiunea de sud ar trebui să devină o republică independentă, precum republicile autodeclarate Lugansk și Donețk.

Marți, președintele ucrainean Zelenski a ironizat planurile rușilor de a organiza un referendum la Herson. „Rusia vrea să organizeze un „referendum” fals undeva pe pământul nostru? Chiar dacă vor încerca, va fi la fel de rușinos ca tot ceea ce a fost „creat” la Moscova pentru a sprijini ocuparea Ucrainei”, a spus liderul de la Kiev.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.