O rachetă românească va lansa un satelit în spațiu, de pe o navă din Marea Neagră

Foto: Arcaspace.com

O rachetă realizată în România – Eco Rocket – va fi lansată în luna august, de la bordul unei nave militare aflate în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri depărtare de Constanța.

Racheta românească are o importantă componentă ecologică, folosind, în două dintre cele trei faze de funcționare, combustibil pe bază de apă.

”Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la zece sateliţi de tip Cubesat, de exemplu. Are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kilograme fără combustibil, o lungime de 13,2 metri, prima treaptă zboară până la o altitudine de opt kilometri şi 1500 de kilometri pe oră, treapta a doua până la o altitudine de 50 de kilometri şi 5.500 de kilometri pe oră, iar în treapta a treia se pune pe orbită şi pune sateliţii pe orbită”, a explicat Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului din partea Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică.

Potrivit ȘtirilePROTV, racheta românească este cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliți din lume, costul de producție fiind de 1,2 milioane de euro.

Costul unei lansări este de aproape 500.000 de euro.

Lansarea Eco Rocket este programată la jumătatea lunii august, de la bordul NMH Cătuneanu, care aparține Forțelor Navale.

“Va fi lansată de la o distanţă de aproximativ 36 de kilometri travers Constanţa, adică persoanele care vor fi în zona Portului Tomis, pe plajă, vor putea vedea lansarea, vor vedea o dîră albă ridicându-se din mare”, a mai declarat Dumitru Popescu.