O profesoară și-a donat salariul pentru a-și premia elevii care au luat note mari la Bacalaureat

Alexandra Avasicei FOTO: Facebook
Alexandra Avasicei FOTO: Facebook

O profesoara de Matematică, de la Colegiul tehnic „Emil Negruțiu”, din Turda, județul Cluj, și-a premiat elevii care au obținut note peste 9 la Bacalaureat.

Alexandra Avasicei are 28 de ani și predă la colegiul din Turda de patru ani.

Ideea de a-și recompensa elevii i-a venit după Simularea pe care le-a dat-o copiilor la început de an școlar. „Cum nu mai există teze, trebuie să îi evaluez într-un fel. Să știu care este nivelul la început de an, dar și la începutul fiecărui modul. Iar apoi, în funcție de rezultate, vedem ce avem de făcut”. 

Iar această simulare, mai spune profesoara, chiar este „pe bune”. „Pe foi speciale, câte unul în bancă..la fel ca la examenul adevărat. Să învețe ce presupune această probă, cum se organizează, ce au de făcut, cum să trateaze subiectele etc”. 

Cum la una dintre aceste Simulări elevii au luat note mari, unul dintre copii, mai în glumă, mai în serios, a întrebat-o pe profesoară dacă nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină. „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent… propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei. (…)

Au crezut că glumesc. Așa că am venit cu explicații. Am vrut să-i mobilizez să dea tot ce au mai bun din ei. Pentru că am văzut că mulți au potențial. Și, pentru că am în clasă copii care muncesc în vacanțe ca să câștige un ban în plus pentru familiile lor, m-am gândit că premiul i-ar ajuta mul”, a povestit profesoara, potrivit adevarul.ro.

La nici două săptămâni după această promisiune, elevii au deschis din nou discuția. „Dar dacă luăm 9,90? Mai luăm premiu?” au întrebat-o, într-o zi, pe Alexandra. Și au început negocierile. „Le-am spus așa: cine ia la matematică între 9 și 9.50 primește 100 de lei. Cine ia note de la 9.50 în sus până aproape de 10, primește 250 de lei. Cine ia 10 curat câștigă și premiul cel mare”. 

Alexandra a avut 5 elevi care au luat peste nota 9 la examen: patru băieți și o fată. „Un singur elev, Lucas, nu a vrut să primească bani pentru nota obținută. A luat nota 9.80, fără să se pregătească în plus, fără meditații, ci doar cu ce a învățat la clasă. Mi-a spus că nu poate accepta premiul de 250 de lei, căci succesul său se datorează efortului depus de mine”.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.