O planetă cu mai multă apă decât Pământul, la 40 de ani lumină de noi

GJ1214b
Reprezentare artistică a planetei GJ 1241b / Foto: ESO/L. Calçada

Astronomii au confirmat existența unei planete care are o atmosferă densă alcătuită din vapori de apă, relatează BBC. Exoplaneta (aflată în afara sistemului nostru solar) GJ 1214b este numită un „super-Pământ” deoarece este mai mare decât Terra, dar mai mică decât giganții gazoși precum Jupiter.

Observațiile realizate cu telescopul Hubble par să confirme faptul că o mare parte din masa ei este alcătuită din apă.

„GJ 1214b nu este precum nicio altă planetă de care știam”, a declarat pentru BBC Zachory Berta de la Centrul pentru Astrofizică Harvard Smithsonian, cercetătorul care a condus studiul.

Temperaturi de peste 200 de grade

Planeta a fost descoperită în 2009 de telescoape aflate pe Pământ. Ea este de aproximativ 2,7 ori mai mare în diametru decât Pământul, dar are o masă de aproape șapte ori mai mare decât planeta noastră.

Se rotește în jurul stelei sale – o pitică roșie – la o distanță de doar două milioane de kilometri, ceea ce înseamnă că, probabil, temperaturile de pe GJ 1214b sar de 200 de grade Celsius.

În 2010, astronomii i-au măsurat atmosfera. Observațiile sugerau că atmosfera sa era probabil alcătuită din apă. Dar mai exista o posibilitate, și anume ca planeta să fie acoperită de o ceață de tipul celei care învăluie satelitul Titan al planetei Saturn (compusă din azot și metan).

Acum, Berta și colegii săi au observat cu ajutorul telescopului Hubble ce se întâmplă în momentul în care planeta trecea prin fața stelei sale. În acest interval de timp lumina stelei este filtrată de atmosfera planetei, iar cercetătorii pot afla informații prețioase despre amestecul de gaze existent.

„Gheață fierbinte” pe GJ 1214b

Cercetătorii au arătat că rezultatele lor indică mai degrabă prezența unei atmosfere dense de vapori de apă și nu a unei atmosfere de ceață precum cea de pe Titan.

Potrivit oamenilor de știință, care au calculat densitatea planetei, ea are mai multă apă decât Pământul. Dar structura internă a planetei este foarte diferită de cea a Terrei.

„Temperaturile și presiunile înalte ar forma materiale exotice precum „gheața fierbinte” sau „apa superfluidă”, substanțe care sunt complet străine de experiența noastră cotidiană”, a declarat Berta pentru BBC.

Cel mai probabil, planeta va continua să fie observată de telescopul spațial James Webb, care ar putea fi lansat până la sfârșitul acestei decade.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastra de Facebook.

Cu un simplu Like ești înscris automat în concursul săptămânal, la care poți câștiga, la alegere, una dintre cărțile descrise de noi AICI (lista cărților).