O petiție anti-PSD ar putea avea amploare în toată Europa

Liviu Dragnea. Foto: Partidul Social Democrat
Liviu Dragnea. Foto: Partidul Social Democrat

Social-democrații danezi cer excluderea PSD-ului condus de Liviu Dragnea din formațiunea Socialiștilor Europeni. Demersul a pornit de la comunitatea românilor din Danemarca, reprezentată de George Forlafu, potrivit Digi FM.

„Noi am discutat această problemă în grupul liderilor partidului și suntem foarte îngrijorați despre ce vedem și auzim despre România. Vom ridica această problemă în cadrul PES, care mai apoi poate decide excluderea partidului (n.r. PSD din România).

Principiile esențiale ale mișcării social-democrate sunt: Justiție socială și democrație. O condiție prealabilă pentru a face parte din mișcarea social-democrată este ca, în pratică, aceste două principii de bază să fie respectate.

În prezent observăm că Partidul Social Democrat din România nu se află în pas cu acestea. Liderul partidului (n.r. Liviu Dragnea) este condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz de putere.

Partidul (n.r. PSD) încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea. Speranța noastră este spre un partid social democrat autentic care să dezvolte România în Europa, a spus Orla Hav, parlamentar danez şi unul din liderii Partidului Social-Democrat din Danemarca, potrivit Digi FM.

După ce au primit un răspuns favorabil de la social-democrații danezi, autorii demersului au decis să facă un nou pas.

„Am decis să ducem demersul nostru mai departe. Așa că am tradus scrisoarea în italiană, spaniolă, portugheză, franceză, germană și suedeză și dorim să contactăm partidele de orientare social-democrată din țările respective cu aceeași cerere.

Cu cât mai multe partide social-democrate europene susțin inițiativa noastră cu atât este mai mare șansa ca PSD să fie suspendat sau exclus”, se arată pe site-ul pe care poate fi semnată petiţia.

Petiția poate fi semnată – AICI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.