O pasăre rară, cu un penaj colorat spectaculos, poate fi văzută pe un lac din România

rața mandarin

Sursa: Captură YouTube / Aurelian Miu

O rață mandarin, specie originară din Asia de Est, foarte spectaculoasă datorită penelor frumos colorate, poate fi admirată în aceste zile pe lacul din Parcul Salca din Oradea. Exemplarul mascul a fost surprins în imagini de fotograful Aurelian Miu.

„Am avut ocazia deosebită să surprind în Parcul Salca din Oradea un exemplar magnific de rață mandarin (Aix galericulata), una dintre cele mai frumoase specii de rațe din lume. Originară din Asia de Est, această pasăre exotică se remarcă prin penajul colorat și detaliile impresionante, în special la masculi, care afișează nuanțe vibrante de portocaliu, verde și albastru.

Deși este o apariție rară în România, acest exemplar a fost surprins în habitatul său urban, oferind o experiență deosebită pentru orice pasionat de natură și fotografie. Sper ca aceste imagini să vă aducă bucuria pe care am simțit-o și eu în momentul capturării lor”, a scris fotograful.

Potrivit publicației locale ebihoreanul.ro, cel mai probabil pasărea a scăpat din captivitate și s-a adaptat la viața liberă. După cum notează specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR), rața mandarin poate fi observată în România numai în captivitate în grădinile zoologice și parcurile urbane. Rareori, poate fi observată în libertate la noi în țară, de obicei în habitate acvatice precum mlaștini, lacuri puțin adânci, iazuri și bălți închise.

Specia provine din estul Asiei, respectiv Japonia și China, mai multe exemplare fiind aduse în captivitate în parcurile și grădinile din Marea Britanie și Germania, precum și ca animale de companie. Ulterior, eliberate sau scăpate din captivitate, au format o populație redusă de exemplare sălbatice.

Masculul iese ușor în evidență prin ciocul de culoare roșie, sprânceana și inelul ochilor albe, care coboară pe lateralul gâtului. Ceafa și gâtul sunt roșiatice, iar pieptul este alb, având sub gât o bandă de culoare mov. Lateralele sunt maronii cu două benzi portocalii pe spate.

Femela, în schimb, este asemănătoare cu rață de pădure, cu inel ocular alb și dungi ce se întind spre ceafă, iar lateralele dungate cu alb.

Rața mandarin se hrănește în special cu plante și semințe, rareori și cu insecte. Iarna se hrănește mai ales cu cereale și ghinde. Lungimea corpului este de 41-49 cm, iar anvergura aripilor de 65-75 cm, cu o masă corporală de 450-760 g. Longevitatea maximă în captivitate este de 22-23 de ani, mai notează SOR.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version