O operatoare de la 112 a înjurat o femeie romă bătută

O femeie de etnie romă, bătută de un șofer de autobuz în autogara din Zalău revine în atenția publică după ce Libertatea a publicat înregistrarea purtată de victimă cu cei de la 112.

Deși mare parte din presa locală a scris că femeia nu sunase la 112, înregistrarea apelului arată că a fost o informație falsă. Florica Moldovan a sunat, așa cum susținea, la 112, dar nu a primit ajutor din partea autorităților.
Ba mai mult, victima a fost jignită și înjurată. Operatoarea le-a numit “ciori” pe victimă și pe martora ei. Operatoarea 112 i-a spus femeii bătute să încheie cu “țigănia asta” și a terminat discuția cu „Trăzni-v-ar!, Du-te dreacu!”.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) spune, într-un punct de vedere transmis HotNews.ro, că pe durata cercetării operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență.
STS transmite că apelul a fost preluat în data de 25 aprilie 2019 la orele 19:02:25, a fost procesat și transferat către Dispeceratul de Poliție al IPJ Sălaj și condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul.
De asemenea, STS mai spune că modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iarla nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator.

Pe perioada cercetării, operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență.

În schimb, poliția, prin IPJ Sălaj, continuă să mintă și astăzi, scrie Libertatea. Polițiștii au spus de la început că nu au fost solicitați de către STS să intervină. De fapt, operatoarea 112 a făcut transferul la poliție, arată înregistrarea. Fișierul audio arată dincolo de orice dubiu că polițistul la care operatoarea a făcut transferul nu a cerut niciun detaliu despre caz și le-a spus victimei și martorei să vină să depună plângere la sediul poliției, după care a închis, scrie sursa citată în materialul ce poate fi citit intergal aici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.