O nouă Transalpina va apărea în România. Priveliște mirifică, sate de basm

    Transalpina de Apuseni
    Transalpina de Apuseni

    Consiliul Județean Alba va începe în acest an lucrările de modrnizare a „Transalpinei de Apuseni”. Este un drum care traversează culmile munților pe o distanță de peste 70 de kilometri.

    Potrivit Adevarul.ro, lucrările vor vor costa în jur de 40 de milioane de euro și vor fi finanțate cu fonduri europene. Autoritățile județene speră ca prin această investiție să înflorească turism în localități precum Bucium, Ponor, Mogoș sau Rîmeț.

    „Transalpina de Apuseni”, Drumul Județean 107I, pornește din Aiud (DN1) și trece prin Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat. Punctul final este în Cerbu, DN74.

    De asemenea, pe lângă reparațiile drumului, vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare, 21 de staţii de autobuz şi se va asigura o semnalizare rutieră modernă, „în vederea reducerii timpului de deplasare, a creşterii portanţei drumului, a reducerii consumurilor de transport şi a creşterii siguranţei de deplasare”, se arată în proiect.

    De-a lungul Transalpinei de Apuseni sunt mai multe obiective turistice naturale. Pădurea Sloboda, de exemplu, este o zonă protejată de interes național. Se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. Aici se găsesc specii de arbori în amestec cu stejar, carpeni și conifere în partea superioară a dealului.

    Pe drum mai puteți admira Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi și vârfuri ascuţite. De-a lungul drumului mai puteți face și popasuri, pentru că sunt numeroase zone de belvedere, de unde puteți admira Retezatul, Șureanu sau Muntele Mare.

    Transalpina de Apuseni from Alba Iulia on Vimeo.