O nouă specie de salvie a fost descoperită în România, se arată într-un articol publicat pe site-ul „Societății Ornitologice Române”.
Specia a stat „ascunsă la vedere” timp de secole deoarece a fost identificată în mod eronat drept Salvia austriaca, o specie comună din Europa Centrală, cu care această plantă este strâns înrudită.
Specia descoperită în România a fost denumită Salvia revelata pentru a ilustra procesul laborios de dezvăluire a identității corecte. Ca nume vernacular cercetătorii au propus denumirea de „jaleș pontic”.
Salvia revelata se distinge de Salvia austriaca (jaleșul austriac) pe baza diferențelor de morfologie florală și genetice, precum și a aspectelor legate de biologia polenizării, ecologie și distribuție.
Specia a fost descoperită în urmă cu 7 ani, în timpul studiilor efectuate în Rezervația Pădurea Dumbrăveni din Dobrogea. La acea dată, botanista Szabó Anna a observat că unele exemplare de Salvia austriaca arătau puțin diferit în Dobrogea față de cele din alte regiuni ale Europei – mai înalte și mai păroase.
Ea i-a atras atenția colegului ei, Mátis Attila (cercetător al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca) asupra plantei. El și-a dat seama că nu putea fi vorba de Salvia austriaca.
„Acesta a fost momentul care ne-a determinat să începem cercetarea acestei plante. Această diferență structurală a scăpat mult timp atenției cercetătorilor, astfel încât această specie a putut rămâne ascunsă pentru știință atâta timp”, a explicat Mátis pentru SOR.
Studiile au confirmat că este într-adevăr vorba de o specie diferită. Recent, revista științifică „Taxon” a publicat articolul în care botaniștii din echipa internațională de cercetare româno-ungaro-ucraineană au descris noua specie de salvie.
Salvia revelata trăiește în habitatele de stepă pontică, iar în România este restrânsă la pajiștile stepice din Dobrogea.
Primul exemplar găsit a fost depus la ierbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și desemnat ca holotip, exemplarul de referință caracteristic pentru specie.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: