O nouă specie de pasăre a fost descoperită în România

Pietrarul de deșert. Foto: Lucian Eugen Bolboacă
Pietrarul de deșert. Foto: Lucian Eugen Bolboacă

Pietrarul de deșert (Oenanthe deserti) trăiește și în România. Specia a fost descoperită de doi biologi ai Societății Ornitologice Române (SOR) pe Lacul Techirghiol.

Până acum, în România erau cunoscute doar patru specii de pietrar: pietrar negru, pietrar sur, pietrar mediteraneean și pietrar răsăritean.

Pietrarul de deșert este o specie care ocupă stepe aride, din Mongolia până în Nordul Africii, și preferă zonele cu tufișuri din apropierea cursurilor cu apă mică, dar și câmpiile uscate, cu stâncării.

„Ne-a surprins perioada târzie, era totuși 6 decembrie, și faptul că mai era un pietrar întârziat din migrație. Ne-am uitat cu atenție la el, Lucian a reușit să îl fotografieze, dar am continuat metoda de observație a păsărilor acvatice, pentru care eram la Techirghiol. La pensiune, după ce am descărcat pozele, am realizat că e o specie …exotică. Am trimis pozele la directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână, și el ne-a confirmat că este pietrarul de deșert”, a povestit biologul Laurențiu Petrencu.

Cel mai apropiat areal de cuibărit pentru specie este în Orientul Mijlociu, în Siria, Egipt, dar unele exemplare pot ajunge accidental și în Europa. Astfel, specia a mai fost observată și în alte țări europene, precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Franța, au anunțat ornitologii români.

Pietrarul de deșert este o specie migratoare, dar există și populații sedentare. Se hrănește cu nevertebrate și semințe. Pasărea mai fusese observată în România și în urmă cu zece ani. Mai mult, tot anul acesta, un alt fotograf dobrogean, Mihai Baciu, a fotografiat și el specia.

Este o pasăre mică, cu o lungime de cel mult 15 centimetri. Populația pietrarului de deșert este stabilă, nefiind o specie amenințată.

Laurențiu Petrencu nu este la prima observație de specie nouă pentru fauna României. În 2010, a descoperit în Pădurea Babadag o specie nouă, muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata).

Lacul Techirghiol este unul din cele mai importante puncte pentru păsările din România. Aici au fost observate până acum 263 de specii, adică aproape două treimi din avifauna României.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.