O nouă metodă de fraudare a examenului de permis auto, descoperită de procurori

barem evaluarea nationala română 2017 subiecte
Foto: KF via Wikimedia Commons

Procurorii au descoperit o amplă rețea care pusese la punct o metodă elaborată pentru fraudarea examenului de permis auto în județul Brașov.

În perioada 2013 – 2020, persoane fără calitate specială, cu sprijinul mai multor școli de șoferi, dar și cu sprijinul unei persoane fără calitate specială, își stabileau reședința pe o perioadă de un an în județul Brașov, cu scopul de a parcurge cursurile unor școli de șoferi.

Apoi, persoanele puteau participa la proba scrisă pentru a obține permisul de conducere în mod fraudulos.

Mai exact, în ziua derulării probei teoretice la examenul propriu–zis, în sală era prezent un candidat fals, înscris legal, iar care pe timpul examenului teoretic le comunica candidaților răspunsurile corecte.

Sumele de bani oferite de cei care doreau să obțină în mod fraudulos permisul de conducere erau cuprinse între 2.500 și 5.000 de euro pentru fiecare permis obținut, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție.

La data de 15 iunie 2022, ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Brașov și Galați, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Brașov, Galați și Grupării Mobile de Jandarmi Constanța, au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară la imobilele unor persoane fizice și societăți.

5 mandate au fost puse în executare pe raza județului Brașov și unul pe raza județului Galați. De asemenea, au fost puse în executare 14 mandate de aducere a suspecților la sediul Parchetului.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, cumparare de influență și trafic de influență, în legătură cu obținerea permiselor de conducere auto.

Pentru un număr de 6 suspecți au fost emise ordonanțe de reținere de către procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov pe o perioadă de 24 de ore.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.