O nouă înșelăciune piramidală face victime printre români

Foto: geralt / pixabay.com

5 bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 48 de ani au fost reținuți de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fiind acuzați că au păcălit mai multe persoane pe care le-au convins să le dea bani spunându-le că sunt brokeri și că vor investii sumele respective la bursă.

În total, cei 5 suspecți din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi Dâmboviţa, au strâns aproximativ 300.000 de euro.

„Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, cinci bărbaţi, sub pretextul că ar fi brokeri, ar fi determinat mai multe persoane să depună diverse sume de bani în anumite conturi bancare indicate de către aceştia, în vederea investirii în diferite instrumente financiare. Mai mult decât atât, pentru a-şi spori câştigurile şi recupera sumele investite, persoanele vătămate au recomandat la rândul lor această investiţie şi altor persoane, aceasta fiind o schemă de fraudare în sistem piramidal”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

„Totodată, în scopul menţinerii în eroare a persoanelor vătămate, cei în cauză foloseau un generator de fişiere ce copia informaţii din surse publice pentru a genera rapoarte cu privire la situaţia financiară a clienţilor cu date despre valorile indicilor bursieri în timp real, pentru a crea aparenţa unor rapoarte de tranzacţionare reale. În urma studierii extraselor de cont au fost identificate tranzacţii în valoare de aproximativ 300.000 de euro”, continuă comunicatul.

Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Sectorului 1.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, faţă de doi dintre cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.