O navă scufundată în urmă cu 1600 de ani, descoperită de arheologi

O echipă de arheologi israelieni a recuperat statui din bronz și mii de monede de pe o navă comercială care s-a scufundat în Marea Mediteraneană în urmă cu 1.600 de ani, în timpul perioadei romane târzii, potrivit reuters.com. Doi scafandri au făcut descoperirea în apropierea vechiului port al orașului bizantin Cezareea.

Cel mai probabil, nava a fost prinsă de o furtună și a intrat în derivă în orașul antic Cezareea și s-a scufundat în apropierea falezei.

Arheologii au descoperit, printre altele, o lampă din bronz cu imaginea zeului soarelui Sol, o figurină a zeiții Lunii, o lampă cu efigia unui sclav african, fragmente de statui din bronz și obiecte de navigație. Au fost recuperate și două vase cu menede antice care cântăresc aproximtiv 20 de kilograme, potrivit Hotnews.ro.

Săptămâna trecută, o altă descoperire istorică deosebită a fost anunțată. William Gadoury, un adolescent în vârstă de 15 ani, din Canada, a găsit un oraș mare Maya necunoscut în prezent. Tânărul a făcut descoperirea și printr-o metodă inedită.

Fiind pasionat de astronomie, a apelat la cunoștințele civilizației precolumbiene despre stele. A analizat cu atenția timp de 3 ani constelații Maya și mai mulți aștri și și-a dat seama că descoperise un tipar, o „hartă astrală”, iar fiecărei poziții îi corespundea pe Pământ unul din cele 117 orașe Maya.

William o observat că prin analizarea celei de-a 23-a constelații, trei stele au corespondent în harta orașelor mayașe cunoscute. Acesta a fost deducția care l-a condus pe adolescent să creadă că în jungla mexicană se află un oraș necunoscut.

Imaginile din satelit indică prezența a 30 de clădiri. Situl istoric, numit „K’AAK ‘CHI” de adolescent se află în Peninsula Yucatan, în inima junglei mexicane, locul fiind foarte greu accesibil.

Vă recomandăm și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

 

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

 

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.